Har du haft någon cyberattack på sistone?

Kritisk infrastruktur som flygplatser, järnvägar, kraftverk m.m. blir i allt högre utsträckning mål för cyberhot. Vågar vi ens följa nyheterna längre?

Jag läser Cyberbits blog om cyberattacken mot den än så länge hemliga internationella europeiska flygplatsen som under en längre tid haft 50% av sina datorer infekterade av skadlig kryptomining kod. De infekterade datorerna användes som extrakapacitet i den prestandakrävande uppgiften att utvinna kryptovaluta. Intrånget upptäcktes när man var på plats för att installera nytt smart klientskydd.

Jag googlar vidare och läser om attacker på flygplatser, tex Heathrow blev bötfällda för att de misslyckas skydda känslig information (en USB-sticka som bland annat innehöll drottningens resplan och annan sekretessbelagd information kom på avvägar). British Airways läckte 380.000 passagerares betalningsinformation och så vidare.

I den engelska myndigheten GCHQs rapport från i somras berättas att myndighetens cyber defence program faktiskt lyckades stoppa en stor phising attack riktad mot just flygresenärer.

Vi kan konstatera att IT-säkerhetsfrågan har fått större prioritet under senare år. Myndigheter pratar om säkerhet och i media är IT-säkerhet ett allt vanligare ämne. För att informera oss vanliga medborgare om IT-säkerhetsrisker i vardagen serveras vi reklam på TV och bio där MSB (Myndigheten för Samhällsberedskap) på ett lättsamt sätt lyckas upplysa oss om farorna med alla sakers uppkoppling till Internet (det vi IT-inbitna kallar IoT - Internet of Things).

Det är lätt att hamna i domedagsprofetior om vad som händer när/om cyberskurkar tar över och styr, utnyttjar eller förstör viktiga samhällsfunktioner. Det är därför det är viktigt att också berätta om framgångar så att vi inte hamnar i IT-säkerhetsapati.

Lösningar för att skapa framgång mot cyberkriminalitet finns - vi ska bara bli ännu bättre på att berätta om det.

Därför är jag särskilt intresserad av att höra fler framgångsexempel kring IT-säkerhet. Hur många hot hjälpte ditt företag att avstyra i år?

Under RSA Conference i San Francisco den 23-27 februari 2020 vet jag att jag får massor av input kring senaste teknologier och trender inom cybersäkerhet. Säkert får jag även med mig många exempel på framgångar. Infinigate knyter just nu ihop ett program för våra skandinaviska partners och kunder. Åk med du också!

Välkommen att kontakta mig eller någon av mina kollegor på Infinigate. Vi vill gärna diskutera IT-säkerhet! Infinigate fokuserar på att hjälpa återförsäljare att utveckla sin säkerhetsaffär och sitt erbjudande.

Mvh

Peter Strand VD för IT-säkerhetsdistributören Infinigate Sverige AB

 

Källor:

www.cyberbit.com/blog/endpoint-security/cryptocurrency-miners-exploit-airport-resources/

https://www.airport-technology.com/features/five-times-airports-were-involved-in-cyberattacks-and-data-breaches/

youtu.be/qbUh1U7lqjM

Om INFINIGATE

Infinigate grundades 1996 och var då den första värdeadderande distributören i Europa som fokuserade enbart på internetbaserade lösningar. Sedan 2002 har Infinigate koncentrerat sig på distribution av IT-säkerhetslösningar för att skydda nätverk, data och applikationer.

Infinigate fokuserar sitt erbjudande på nytänkande och marknadsledande lösningar som kräver kunskap och expertis. Produktportföljen kompletteras av ett brett serviceerbjudande inom sälj, teknik, marknadsföring och utbildning.

Infinigate har verksamhet i 11 europeiska länder (Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Nederländerna, Norge, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tyskland och Österrike). Moderbolaget är baserat i Schweiz.

För mer information välkommen att kontakta:

Peter Strand, VD, Infinigate Sverige
0708-65 10 38 el. peter.strand@remove-this.infinigate.se

Anna Ohlström Ferm, Marknadschef, Infinigate Sverige
0708-65 10 23 el. anna@remove-this.infinigate.se