I kölvattnet av WannaCry - tips på lösningar

Dagen efter att Infinigate publicerade en blogg med rekommendationer om hur företag bör förbereda sig mot ransomware, slog WannaCry ut över 230,000 datorer runt om i världen.

Tajmingen är naturligtvis en slump. Men attacken är inte oväntad.

Ransomware är den typ av IT-attack som just nu ökar mest och skurkarna förutspås tjäna över 1 miljard dollar på ransomware under 2017. Vad händer nu?

Viruset, som alltså fått namnet WannaCry, infekterar Windows-datorer och krypterar filer. En lösensumma begärs för att öppna filerna.  

WannaCry utnyttjade en sårbarhet hos Microsoft och fick extra stor spridning till fler datorer med hjälp av en s.k. mask. Det räcker alltså med att en användare inom ett nätverk öppnar en korrupt fil/länk för att spridningen skall vara ett faktum. En säkerhetsexpert, som kallar sig @MalwareTechBlog på twitter, lyckades stoppa attacken genom att registrera den (oregistrerade) domän som WannaCry använde sig av.

Man tror nu att det inom kort kommer att komma nya varianter av WannaCry.

Det är alltså hög tid att se över ditt företags rutiner  samt kontakta din leverantör av IT-säkerhet.

Tips och mer information från våra leverantörer

Infinigates blogg med tips för att stoppa ransomware

Om INFINIGATE

Infinigate grundades 1996 och var då den första värdeadderande distributören i Europa som fokuserade enbart på internetbaserade lösningar. Sedan 2002 har Infinigate koncentrerat sig på distribution av IT-säkerhetslösningar för att skydda nätverk, data och applikationer.

Infinigate fokuserar sitt erbjudande på nytänkande och marknadsledande lösningar som kräver kunskap och expertis. Produktportföljen kompletteras av ett brett serviceerbjudande inom sälj, teknik, marknadsföring och utbildning.

Infinigate har verksamhet i 11 europeiska länder (Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Nederländerna, Norge, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tyskland och Österrike). Moderbolaget är baserat i Schweiz.

För mer information välkommen att kontakta:

Peter Strand, VD, Infinigate Sverige
0708-65 10 38 el. peter.strand@remove-this.infinigate.se

Anna Ohlström Ferm, Marknadschef, Infinigate Sverige
0708-65 10 23 el. anna@remove-this.infinigate.se