Krönika: Vad är egentligen Machine Learning?

 

Det har på senaste tiden skrivits mycket om Machine Learning och att den nya generationen klientskydd är här.


Så, vad är Machine Learning egentligen?

Machine Learning är en del av artificiell intelligens och Artificiell Intelligens är en del av datavetenskap. Ett enkelt sätt att beskriva hur Machine Learning fungerar är enligt följande:

Traditionell programmering går ut på att du matar datorn med information t.ex 1+1. Datorn skulle då följa en instruktion skapad av människan för att mata ut ett svar dvs 2.

Här är den avgörande skillnaden. Med Machine Learning matar du in både informationen och resultatet dvs 1+1 blir lika med 2 och på det viset lär sig datorn att komma fram till/genererar samma resultat. I ett klassrum säger man att målet med utbildningen inte är att ge ett växande barn alla svar i sig, det är att lära dem att tänka själva och få fram svaret.

Detta är exakt hur Machine Learning fungerar.

Den grundläggande skillnaden med Machine Learning är att datorn genererar svaret efter vad den lärt sig, snarare än en instruktioner som människa gett. Självklart är Machine Learning mer avancerad inmatning på ett mer avancerat sätt. 

Machine Learning är inget nytt!

Machine Learning skapades 1959 med en IBM-anställd som heter Arthur Samuel. Arthur ville lära en dator att spela Checkers, så han programmerade datorn för att spela mot honom. Problemet var att Arthur alltid vann, datorn visste bara hur man gör regelrätta drag – den spelade alltid enligt boken snarare än strategiskt, som en mänsklig spelare skulle göra.

Datorn hade ingen plan för att "tänka framåt" och vinna. Så Arthur skapade ett program som gjorde det möjligt för datorn att spela själv och efter en del träning förlorande Arthur. Han spelade igen... och förlorade igen. Datorn hade lärt sig att se hela spelplanen och använda sig av den informationen för att flytta sina spelare vilket skapade en bättre chans att vinna spelet.

/översättning av text från Chris Stephen, CylanceOm INFINIGATE

Infinigate grundades 1996 och var då den första värdeadderande distributören i Europa som fokuserade enbart på internetbaserade lösningar. Sedan 2002 har Infinigate koncentrerat sig på distribution av IT-säkerhetslösningar för att skydda nätverk, data och applikationer.

Infinigate fokuserar sitt erbjudande på nytänkande och marknadsledande lösningar som kräver kunskap och expertis. Produktportföljen kompletteras av ett brett serviceerbjudande inom sälj, teknik, marknadsföring och utbildning.

Infinigate verksamhet i 10 europeiska länder (Danmark, Finland, Frankrike, Nederländerna, Norge, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tyskland och Österrike). Moderbolaget är baserat i Schweiz.

För mer information välkommen att kontakta:

Peter Strand, VD, Infinigate Sverige
0708-65 10 38 el. peter.strand@remove-this.infinigate.se

Anna Ohlström Ferm, Marknadschef, Infinigate Sverige
0708-65 10 23 el. anna@remove-this.infinigate.se