Opinionen stöttar FBI och branschen stöttar Apple

Hur stor del av vårt privatliv ska vi ge upp för säkerhetens skull?

Det var en av de stora frågorna i en utfrågning som ägde rum i kongressen i USA tidigare i veckan.

På plats var, bland andra, chefen för FBI och juridiska ombud från Apple. Bakgrunden är det s.k. San Bernardino-fallet där ett gift par, i december 2015, genomförde en massskjutning under en personalkonferens för anställda inom San Bernadino County.

Under efterspelet av incidenten vände sig FBI till Apple för att få hjälp att säkra information som fanns i gärningsmannens iCloud. Apple nekade med argumentet att särskild programvara måste skapas – programvara orsaka skada om den kom i orätta händer. Det strider mot Apples policy att riskera sina produkters - och därmed användares - säkerhet.Opinionen menar att frågan är enkel: det är Apples skyldighet att hjälpa FBI. 14 människor dödades och många skadades svårt. Den mindre, men livliga skaran som stöttar Apples ståndpunkt menar, liksom Apple, att bifall av FBIs önskemål skulle inneburit ett prejudikat, ett vägledande beslut för hur myndigheter kan inkräkta i medborgarnas privata sfär även i framtiden.

Senaste veckan har frågan diskuterats extra intensivt och många är eniga i att de inte är beredda att öppna några bakdörrar i sina lösningar i de fall myndigheterna en dag skulle behöva hjälp att plocka fram bevis.

På RSAs konferens i San Franscisco  slöt IT-branschen upp bakom Apples beslut.  Microsofts egen General Counsel menade att inget är viktigare än kryptering när det gäller säkerhet “The path to hell starts with the backdoor, we need to ensure that encryption technology remains strong”.

I sin blogg hakar Clavister på diskussionen och lovar att de aldrig har och aldrig kommer att lämna några bakdörrar i sina lösningar.

Trots enigheten i branschen är det knappast sista gången vi ser den här typen av debatter.

Fortsättning följer med andra ord...

Av Anna Ohlström Ferm, marknadsansvarig Infinigate Sverige AB

Källor:
DN, Wikipedia, Apple, The New York Times. RSA Conference, Clavister blogg

Om INFINIGATE

Infinigate grundades 1996 och var då den första värdeadderande distributören i Europa som fokuserade enbart på internetbaserade lösningar. Sedan 2002 har Infinigate koncentrerat sig på distribution av IT-säkerhetslösningar för att skydda nätverk, data och applikationer.

Infinigate fokuserar sitt erbjudande på nytänkande och marknadsledande lösningar som kräver kunskap och expertis. Produktportföljen kompletteras av ett brett serviceerbjudande inom sälj, teknik, marknadsföring och utbildning.

Infinigate har verksamhet i 11 europeiska länder (Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Nederländerna, Norge, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tyskland och Österrike). Moderbolaget är baserat i Schweiz.

För mer information välkommen att kontakta:

Peter Strand, VD, Infinigate Sverige
0708-65 10 38 el. peter.strand@remove-this.infinigate.se

Anna Ohlström Ferm, Marknadschef, Infinigate Sverige
0708-65 10 23 el. anna@remove-this.infinigate.se