Så var vi igång med ett nytt IT-säkerhetsår…

Under julhelgen roade jag mig med att se filmen The Net från 1995 där Sandra Bullock gör huvudrollen som datoranalytikern Amanda Bennet. Hon snubblar över en hemlig operation där myndighetspersoner övervakar och skapar kaos i samhället genom att manipulera data. För att sätta stopp för hennes avslöjande stjäl skurkarna Amanda Bennets identitet vilket vänder upp och ner på hennes liv. Filmen är från 1995 och jag försöker minnas om jag - när jag såg filmen första gången - tog det som hände i filmen för osannolikt.

För det som hände i filmen 1995 kan ha varit fiction då. Men idag är det verklighet.

I december rapporterade Ekot i P3 om hur problemen med stulna identiteter ökar lavinartat. I USA blev en 4-barnsmamma särskilt drabbad då sociala myndigheter knackade på dörren för att omhänderta hennes barn då hon nyligen fött sitt femte barn tydligt amfetaminpåverkad. Problemet var att hon aldrig hade fött något femte barn och heller aldrig använt droger. Hennes identitet hade blivit stulen och en narkoman hade använt den för att få betald vård i samband med att hon skulle föda sitt barn.

I november annonserade Marriott International att ett register med upp emot 500 miljoner kunder med 327 miljoner dataposter som namn, adress, telefonnummer, e-postadress och passnummer varit exponerat under lång tid. Detta kan vara ett av de största dataintrång som någonsin skett.

I september meddelade British Airways att 380.000 kunder kan ha fått sin personliga information inkluderande kreditkortsuppgifter avslöjade sedan deras system varit hackat under 15 dagar.

Jag kan fortsätta rada upp liknande exempel, men nöjer mig här. 
Idag är det som tidigare kändes som osannolikt eller "fiction", helt enkelt vår vardag.

I övrigt dominerades första halvåret av GDPR, den nya dataskyddslagen som trädde i kraft i maj. Vi är många som fortfarande försöker förstå vad som egentligen hände och hur lagen de facto förändrat företags sätt att hantera personlig data och hur myndigheterna ska kunna följa upp att lagen faktiskt efterlevs.

Vad har vi då att vänta inför 2019?

1. Fortsatt fokus på AI - även från "the bad guys"

Investeringarna kring Artificiell Intelligens har ökat. IDC (International Data Corporation) räknar med att det har investerats nästan 3 miljarder kronor i AI-teknik bara i Norden under 2018. Användningsområden är många, men ett av de främsta är inom IT-säkerhet och identifierande och förebyggande av bedrägerier, men enligt IDC får man samtidigt räkna med att det satsas lika flitigt bland de som begår bedrägerierna. Det talas om att Cyber Crime väntas dra in lika mycket som droghandeln. AI kommer att användas för att lura andra säkerhetssystem.

2. Mer sofistikerade attacker - SSL stripping & social engineering

Skurkarna kommer anstränga sig för att lära känna sina offer bättre genom att avläsa deras surfbeteende och manipulera dem att utföra handlingar eller avslöja konfidentiell information. Det leder till smartare och mer skräddarsydda attacker för att tjäna mer pengar.

3. Cryptojacking är i sin linda - din hårdvara är åtråvärd

Att våra datorer (ofrivilligt) används för att skapa cryptovalutor ("cryptomining") är något vi kan vänta oss att se mer av under 2019. Behovet av hårdvara är A & O när det gäller cryptomining och att kunna åka snålskjuts på andras hårdvaruprestanda är en given väg när man vill slippa egna investeringar.

Infinigate - making IT security everyones business

 

För Infinigate innebär 2019 business as usual. Så länge skurkarna fortsätter utveckla sina metoder för att vinna pengar genom att skada personer, företag och samhällen kommer Infinigate fortsätta arbeta för att göra IT-säkerhet everyones' business. Vi fortsätter hjälpa återförsäljare att utveckla sin säkerhetsaffär och sitt erbjudande.

Infinigate fortsätter vara en aktiv hjälp när det gäller sälj, teknik och marknad. Vi fortsätter anordna event som belyser IT-säkerhet och som ger våra leverantörer, kunder (och deras kunder) möjlighet att nätverka, inhämta kunskap och skapa nya affärsmöjligheter.

Och var inte orolig! Jag tittar även på modernare filmer än The Net! Har du frågor, kommentarer eller filmtips är du varmt välkommen att kontakta mig. Nu kör vi!

Gott Nytt 2019!

Peter Strand, VD Infinigate Sverige AB