Stora pengar att tjäna för cyberkriminella

Cyber-crime väntas dra in lika mycket som droghandeln

Sveriges Radio (Ekot) rapporterar att miljarder satsas på utvecklingen av AI (Artificiell Intelligens). Enligt analysföretaget IDC sker de största investeringarna inom bank, industri och detaljhandeln.

Men man tror samtidigt att intresset för AI kommer vara lika stort i den undre världen. IDC menar att Interpol räknar med att inom de närmaste åren så kommer cyber-crime att dra in lika mycket pengar som droghandeln (om man tar bort cannabis). Finns det så pass mycket pengar att tjäna finns det även stora anledningar att investera.

IDC räknar med att det i år kommer att investeras nästan 3 miljarder kronor i AI-teknik bara i Norden. Den siffran tror man kommer att växa betydligt de närmaste åren. Användningsområden är många, men ett av de främsta är inom IT-säkerhet och identifierande och förebyggande av bedrägerier, men enligt IDC får man samtidigt räkna med att det satsas flitigt bland de som begår bedrägerierna.

Det är sannolikt att de har ännu mer pengar att investera. Martin Sundblad, analytiker hos IDC kommenterar: ”Normalt sett måste vi räkna med att Cyber-crime ligger ett steg före…och har väldigt mycket mer pengar..” 

Enligt polisen anmäldes över 100.000 datorbedrägerier i Sverige förra året.  

Källa:
Ekot Sveriges Radio, 11 december 2018 kl 8,23
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7109221  

Tillbaka